Packa utflyktskorgen och ta skärgårdsbåten till Gruvbryggan på Utö. Här har du en av skärgårdens större öar med alla sina möjligheter vid dina fötter.
Namnet Gruvbryggan är ingen tillfällighet utan pekar på öns historia. På Utö fanns under några århundraden det som anses vara landets äldsta järngruvor.
Här bröts järnmalm som bland annat användes för att tillverka kanoner. Ett litet gruvmuseum berättar mer om den tiden.
Av det slit som gruvarbetarna en gång utförde märks numera inte mycket för den som går i land vid bryggan. Här stojar sommarlovslediga barn omkring medan deras föräldrar njuter av sol, semester och att umgås med vänner.
En ganska bekymmersfri tillvaro långt ifrån den bistra vardag som många av öns invånare tvingades leva under. Men informationsskyltar som påpassligt placerats ut på olika platser av Skärgårdsstiftelsen, som äger norra delen av ön, ger en inblick i hur det var.
I backen upp ovanför bryggan ligger Utö värdshus. Ursprungligen var byggnaden kontor åt gruvbolaget. I dag erbjuds logi i olika prisklasser och former - hotellrum, stugor och vandrarhem. Ett bra val för den som vill stanna längre än en dag och uppleva mer av vad ön har att erbjuda.
Restaurangen på Utö värdshus har fått många utmärkelser för sin kokkonst. Om du vill ha det där lite extra går det att boka en fyrarätters middag att avnjutas i trevlig miljö med utsikt mot havet. Det serveras även dagens lunch och à la carte.
Hotellstugorna lite närmare bryggan byggdes i slutet av 1970-talet och helrenoverades för några år sedan. 30 sådana stugor finns att välja bland. Vandrarhemmet på andra sidan gatan är öppet från slutet av april till oktober och har 19 rum.
Den sista gruvan stängdes 1878, men några gruvschakt finns kvar. Dock omgärdade av stängsel för att inga olyckor ska inträffa.
Flera av de små bostäder där gruvarbetarna och deras familjer bodde är också bevarade, numera bebodda av Utös sommargäster.
Ungefär 70 000 turister besöker ön varje sommar och förvandlingen från gruvsamhälle till semesterort började i slutet av 1800-talet. Då köpte Grosshandlare Lewin ön och han byggde sommarvillor, hotell och badhus.
Hit lockades den tidens kändisar och till Societetshuset, med sin fina utsikt mot bryggan och gästhamnen, hade endast överklassen tillträde. Vanligt folk gjorde sig inte besvär förrän på 1940-talet men fin klädsel krävdes av alla.
Den som inte är så road av byggnader och öns historia kan ta ett dopp i havet. På Utö finns både klippor och sandstränder och dessutom en rad aktiviteter för stora och små. Som minigolf, segway eller varför inte en tennismatch på grusbanan?
Flera olika restauranger finns att välja bland, bageriet vid hamnen säljer dagsfärskt bröd och i Ica-butiken, som är öppen året om, finns de viktigaste livsmedlen. I turistbyrån vid Gruvbryggan finns mer information.
I dag är drygt 200 personer bofasta på ön, varav de flesta i Edesnäs några kilometer söder om Gruvbryggan. Den delen av ön ägs av Haninge kommun och där finns också öns enda skola med elever från årskurs 1-9 i grundskolan. Skolan har ett 20-tal elever.
För att se mer av ön rekommenderas en tur på cykel eller moped, som finns att hyra vid gästhamnen. Då kan också Utö kyrka som ligger vackert vid vattnet, beses.
Vid den södra änden av Utö leder en bro över till Ålö. Här finns den populära krogen Båtshaket, en liten pärla som är öppen sommartid. Här kan du avjnuta havets läckerheter vid klipporna alldeles vid havet. Sträckan från gruvbryggan till Ålö är cirka 13 km.
Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer
Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer
Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer