Ett besök på Skansen är som att ta ett kliv in i den svenska historien. Här får du ta del av livet så som det tedde sig för vanligt folk för ett par hundra år sedan.
Grundaren Artur Hazelius tänkte sig ett Sverige i miniatyr. Han var lärare och ville berätta om seder och bruk som höll på att försvinna. Idén var att samla tidtypiska byggnader, inredning och djur.
Hazelius köpte föremål och testade på Drottninggatan 72 i Stockholm. Trots att utställningen var ganska enkel, några rum med interiörer, märkte han att det fanns ett genuint intresse. Det fick honom att köpa mark på Djurgården och införskaffa lämpliga byggnader.
Den 11 oktober 1891 öppnades Skansen som därmed blev världens första friluftsmuseum. Där kunde besökarna bland annat ta en titt på Moragården, en tidstypisk 1700-tals lantgård från Dalarna.
Hazelius dog 1901 och fick aldrig se ett fullt utbyggt Skansen.
Men grunden var lagd och den ursprungliga tanken att bevara gamla miljöer åt eftervärlden och använda dessa i folkbildningssyfte, står fast. Att vandra omkring på Skansen är lättsamt, trevligt och informativt.
Skansen har något för alla åldrar. Djurparken med sina brunbjörnar, älgar, sälar och andra djur för barnen. Och en räcka byggnader från Skandinavien, varav det äldsta Vastveitloftet kommer från 1300-talet, som en attraktion för vuxna.
Besök gärna stadskvarteren och upplev hur en svensk medelstor stad på 1800-talet såg ut. Utmed kullerstensgator finns det mesta av dåtidens nymodigheter som till exempel post, apotek, butiker, verkstäder och bostäder.
Som en kontrast går det bra att ta en titt in i Tottieska malmgården, en mäktig byggnad i sten. Huset ägdes av grosshandlare Charles Tottie och låg ursprungligen på Bondegatan på Södermalm, varifrån det flyttades till Skansen på 1930-talet.
Från stadskvarteren går det snabbt att förflytta sig till den svenska landsbygden som den såg ut för ett par hundra år sedan. På Skansen finns ett 40-tal byggnader från de flesta svenska landskap. Ett exempel är Skånegården från Högs socken utanför Lund.
Här luktar det fortfarande ladugård men se upp så att du inte slår i huvudet när du går in i köket där den väldiga bakugnen tar upp nästan hela ytan. I hagen utanför betar kor och i trädgården samsas blomsterrabatter, fruktträd och bärbuskar.
Därifrån är det inte långt till Seglora kyrka, den kanske mest kända byggnaden på Skansen. Hämtad från Seglora socken utanför Borås i Västergötland. Den är väl värd ett besök och är en populär kyrka att gifta sig i.
Efter en sådan rundtur kanske det suger i magen. Varför då inte ta en sväng upp till Solliden, scenen där det populära tv-programmet Allsång på Skansen utspelar sig och varifrån klockorna ringer varje nyårsafton sedan åtskilliga år. Där vid torget finns en restaurang och ett kafé som är en av de få moderna byggnaderna på Skansen.
Efter en stunds matintag och vila kan färden gå vidare. Kanske stiftar du då bekantskap med de nordiska djuren som älgar, renar, brunbjörn och gråsäl med flera djur?
Kanske väljer du att återkomma till Skansen? Det finns ständigt något nytt att upptäcka här. Totalt är uppemot 140 byggnader från Skandinavien utplacerade på ett lagom avstånd, var och ett med sin unika historia och charm. Och i anslutning till gårdarna finns vilda djur ur den nordiska faunan liksom många lantraser.
Vår sista bild blir från fäboden, dit man flyttade ut på sommaren för att ta bara på betet i skog och mark.
Läs mer om Skansen på Skansens egen hemsida
Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer
Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer
Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer