Riksidrottsmuseet ligger vid Djurgårdsbrunnsvägen 26 på Gärdet i Stockholm, vägg i vägg med Polismuseet och granne med Tekniska museet och Sjöhistoriska museet. Riksidrottsmuseet invigdes i juni 2007.
Ett besök ger många kunskaper och insikter om den svenska idrottens framväxt och utveckling. Beroende på tycke och smak går det att välja bland olika inriktningar. Den som vill testa sin styrka, smidighet och reaktionsförmåga kan göra det i en speciell avdelning. Den som är intresserad av att veta mer om svensk idrottshistoria får sitt lystmäte och den som föredrar att fika och läsa en idrottstidskrift kan slå sig ned i det lilla kafeet.
I riksidrottsmuseets samlingar finns cirka 5 000 olika objekt. Så många saker visas inte på en gång, men mycket finns att titta på. Till exempel Ivar Johanssons skinande gröna brottardräkt från OS 1932. Också en av Björn Borgs tennisracketar ligger i en monter och visar upp sig. Den är av trä och skiljer sig ganska mycket i utseende från de racketar som används numera.
Här finns också första numret av tidningen Buster från 1967 och i taket hänger det dragkampsrep som Stockholmspolisen använde när de besegrade Londons bobbies och vann OS-guld i Stockholm 1912.
När Riksidrottsmuseet mellan åren 1992 och 1997 låg vid Globen lånade man in föremål men sedan dess har man fått ta emot många saker som gåvor. Det är inte bara stora saker utan också mindre saker som pins, medaljer och affischer.
Här går det att titta på filmsnuttar från stora svenska sportögonblick, som när Ingemar Johansson blev världsmästare i tungviktsboxning 1959, och lyssna på Lennart Hylands klassiska referat från ishockey-VM 1963 när Sverige blev världsmästare och besegrade Kanada och "pucken gliiiiiiider in i mål".
Eller varför inte ta en titt på några inslag från Sportspegelns barndom? Och i programmet se och höra legendaren Putte Kock ge tittarna sitt förslag till tolv rätt på tipset. En riktig godbit från 1960-talets mitt när det enbart fanns en tv-kanal att titta på.
Flera olika utställningar finns att välja bland och museet erbjuder också guidade turer för grupper och skolklasser. Det är fri entré.
Läs mer om Riksidrottsmuseet på Riksidrottsmuseets egen hemsida
Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer
Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer
Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer