På den högsta platsen i Gamla stan, mellan Stockholms slott och Stortorget, har det funnits en kyrka sedan medeltiden.
Man tror att den första kyrkan kom till på Birger Jarls tid under mitten eller senare delen av 1200-talet. Den omnämns för första gången 1279 och därför brukar detta årtal räknas som kyrkans födelseår.
Den första kyrkan var sannolikt byggd i trä och sägs ha brunnit ned till grunden. År 1304 invigdes S:t Nicolai kyrka, och den har sedan byggts till många gånger under 1300-talet och 1400-talet. Namnet S:t Nicolai kyrka kommer från sjöfararnas helgon. Länge kallades den också bara Bykyrkan och först på 1600-talet började den kallas Storkyrkan.
År 1336 skedde den första kröningen här. Det var kung Magnus Eriksson och hans hustru. På 1500-talet kröntes kungarna i Uppsala, men från och med drottning Kristina, som kröntes 1650, har nästan samtliga kungar och drottningar krönts här fram till Oscar II och drottning Sofia. Därefter har de svenska kungarna och drottningarna inte längre krönts.
Storkyrkan har genom historien också använts som bröllopskyrka. Här vigdes kung Gustav Vasa och Katarina av Sachen-Lauenburg år 1531. Här vigdes också Kung Erik XIV och Karin Månsdotter år 1568. Detta var mycket uppseendeväckande då Karin inte var från någon högt uppsatt familj. Dagen efter bröllopet kröntes också Karin Månsdotter till drottning här i kyrkan.
Därefter dröjde det till 1800-talet innan kungligt bröllop hölls i Storkyrkan på nytt. Det var Kronprins Oscar (I) och Josefina av Leuchtenberg som vigdes år 1823. Senast i raden av kungliga bröllop vigdes Kung Karl XIV Gustaf och Silvia Sommerlath här den 19 juni 1976 och Kronprinsessan Viktoria och Daniel Westling den 19 juni 2010.
En av Storkyrkans stora sevärdheter är skulpturgruppen S:t Göran och draken som är snidad i ek. Den gjordes av skulptören Bernt Notke, beställd av Sten Sture den äldre som tack för segern vid Brunkeberg mot danskarna. Enligt legenden har draken blivit nedkastad på jorden och belägrar en stad. Först tar han får men sedan vill han ha levande barn och turen har nu kommit till prinsessan att bli mat till den grymme draken. Riddaren S:t Göran kommer då och dödar draken och räddar prinsessan. Efter detta leder prinsessan in S:t Göran i staden som då övergår till kristendomen.
Skulpturen syftar på hur Sverige (S:t Göran) tar kål på Danmark (draken). Statyn invigdes under stor högtidlighet på nyårsafton 1489. Den hade då dragits genom hela stan på en släde.
När man kommer in i Storkyrkan finns direkt till höger den berömda Vädersolstavlan. Motivet är från 1535, tavlan är dock en noggrant utförd kopia från 1636. Bakgrunden till Vädersolstavlan var att Gustav Vasa hade tagit ifrån kyrkan en stor del av dess egendomar, vilket naturligtvis inte var populärt. När ett väderfenomen visade sig på himlen 1535 tolkade Olaus Petri detta som en varning och ett tecken på Guds vrede. Han beställde då denna målning. Idag är den speciellt intressant eftersom den visar hur Stockholm såg ut under denna tid.
Olaus Petri var predikant i Storkyrkan och den främste ledaren för reformationen på 1500-talet, då Sverige blev protestantiskt och bröt med den romersk-katolska kyrkan. Olaus Petri gifte sig som förste svenske präst. Han översatte bibeln till svenska och skrev psalmer. Den första gudstjänsen i Sverige på svenska hölls i Storkyrkan år 1525.
Olaus Petri är begravd i Storkyrkan. Vid gravstenen under predikstolen finns alltid färska liljor. Han står också staty på Slottsbacken utanför kyrkan.
Nästan 300 år senare fanns en annan stor predikant i Storkyrkan. Johan Olof Wallin blev 1818 utsedd till pastor primarius (den främste kyrkoherden) i Storkyrkoförsamlingen. Han var oerhört omtyckt och kyrkan var sprängfylld när han talade. Han hade upplevt sjukdom och fattigdom och hade verkligen något att dela med sig av då han stod i predikstolen. Johan Olof Wallin skrev också många psalmer. En av psalmerna heter "Var är den Vän , som överallt jag söker". Vi citerar en vers från psalmen:
Ack, när så mycket skönt i varje åder
Av skapelsen och livet sig förråder,
Hur skön då måste själva källan vara,
Den evigt klara!
I Storkyrkan finns en skulpturgrupp av Milles som visar tre generationers Tessin: Tessin den äldre, Tessin den yngre och Carl Gustaf Tessin. Nicodemus Tessin den äldre kom till Sverige i mitten av 1700-talet och var sin tids främste arkitekt i Sverige. Till hans största verk räknas bland annat Drottningholms slott, Skokloster slott och Wrangelska palatset. Hans son Nicodemus Tessin den yngre är främst känd som arkitekten bakom Stockholms slott.
Längst fram till vänster i Storkyrkan hänger Sveriges största tavla. Den har namnet "Den yttersta domen". Intressant är att tavlan målades året innan slottet brann ner år 1697. Tavlan räddades ut ur kyrkan genom att skäras i flera smala remsor som rullades ihop.
Så småningom sattes tavlan ihop igen, och tittar man noga så kan man se spåren av de långsmala remsorna. På fotot nedan syns endast den övre delen av tavlan. Den sträcker sig nästan ned till golvet.
I Storkyrkan finns en modern skulptur av Maria. Den är gjord av Lena Lervik. Inom parantes kan vi tillägga att det fanns en motsvarande för Josef, men den gick sönder och dess plats står nu tom.
Vi avslutar med en bild av ljuskronan i Storkyrkan. Tidigare fick endast prästvigda tända ljus i kyrkan, men sedan 1950-talet kan vem som helst komma till hit och tända ett ljus.
Läs mer om Storkyrkan på Stockholms domkyrkoförsamlings hemsida
Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer
Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer
Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer