Svenska English

Stockholm turist

Carl Eldhs Ateljémuseum

Högst upp på berget i Bellevueparken ligger Carl Eldhs ateljémuseum. Ett stenkast från Vasastan och Roslagstull, med vidunderlig utsikt ned mot Brunnsviken.

Carl Eldhs Ateljémuseum

I ett trähus med tjärad fasad, som smälter väl in i den övriga bebyggelsen från 1700-talet, arbetade Carl Eldh i mer än 35 år. Hit flyttade han 1919 efter att ha haft en mindre ateljé på Narvavägen.

Ateljébyggnaden ritades av hans vän Ragnar Östberg, kanske mest känd som arkitekten bakom Stockholms stadshus. Ateljén har få motsvarigheter i Europa eftersom den i stort sett är orörd sedan han verkade här.

I den ljusa och rymliga ateljén med sina stora fönster finns drygt 500 av Carl Eldhs arbeten att beskåda. De flesta i gips men även i lera, sten och brons.

130928_0173b-carleldh.jpg

Museet drivs av Stiftelsen Carl och Elise Eldhs ateljé, som instiftades av dottern Brita Eldh (död 2000). Det öppnade 1963 och drevs under många år av Brita i egen regi.

Efter några års uppehåll, då lokalerna varsamt renoverades, gjordes en nystart år 1995. I maj 2013 gjordes en återinvigning i samband med museets femtioårsjubileum efter att museet åter hade varit stängt i flera år.

Museet består av två ateljéer, stora och lilla ateljén, och ger en god överblick över de verk Carl Eldh skapade. Här finns både kända och okända verk.
Till den senare kategorin hör en liten figur i ekträ som han snidade som ung pojke. Redan då var han mycket skicklig, men det skulle dröja några år innan han blev etablerad.

Under studieåren i Paris i slutet av 1800-talet tvingades han arbeta på dagarna för att försörja sig. Han slog igenom år 1900 vid världsutställningen i Paris med skulpturen Innocence.

Carl Eldh var mycket produktiv och mångsidig. I samlingen finns såväl porträtt som monument och fasadutsmyckningar. Verken finns på flera orter i landet.
Åtskilliga av dåtidens kändisar och berömdheter, bland andra kung Oscar II, anlitade Carl Eldh. Jämte Carl Milles och Christian Eriksson var han landets mest anlitade skulptör under första delen av 1900-talet.

Hans suveräna förmåga att hitta det unikt personliga hos varje individ, utmärker hans skulpturer.

August Strindberg, en av Carl Eldhs vänner, blev vid flera tillfällen gestaltad. Den mest kända – Titanen – pryder sedan 1942 Tegnérlunden i Stockholm.
Den är dock inget porträtt utan ger i hela sin storslagenhet en mer beskrivande bild av en stark och kraftfull person som gick sin egen väg trots frän kritik och hårt motstånd.

Statyn Titanen i Tegnérlunden

I ateljéerna finns skisser och originalmodeller av flera av hans mest kända verk. Däribland Brantingsmonumentet vid Norra Bantorget, och Löparna som beställdes till Stockholms Stadions 25-årsjubileum 1937.

Flera av de medaljer och utmärkelser som Carl Eldh fick under sitt liv är också där. Till exempel den guldmedalj han förärades 1902 för sitt verk Moderssorg vid en stor utställning i Paris.

Carl Eldh dog den 26 januari 1954. Han var då 80 år gammal och han ligger begravd vid Kyrkhults kyrka i Blekinge, den ort hans hustru Elise kom från.


Skärgården

Vad vore Stockholm utan sin fantastiska skärgård. Missa inte att ta en skärgårdstur ut till en mysig ö. Läs mer

Stockholm med guide

Gå en guidad tur i Stockholm. Vi tipsar om intressanta stadsvandringar! Läs mer

Vilket hotell ska jag välja?

Vi tipsar om våra favoriter bland Stockholms hotell. Läs mer

billiga resor